Racing

Olson och Suenson klara mästare i Aquila Formula 1000

Den näst sista deltävlingen i årets Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, avgjordes under helgen tillsammans med SSK-serien på Kinnekulle Ring.

I Juniormästerskapet kunde Richard Olson säkra den första Junior-RM titeln i mästerskapets historia efter en kanonhelg på den västgötska banan. Olson hade en mer eller mindre perfekt tävlingshelg som inleddes med pole position i kvalet. Richard vann sedan de första två racen, innan han missade segern i det sista racet efter ett eget misstag.

– En riktigt rolig bana att köra, och extra roligt att alla tre racen var på samma dag. Kvalet, Race 1 och Race 2 var bra genomförda med ganska få misstag. Därför kände jag för att väga upp för de i Race 3, när jag trodde att racet var färdigt ett varv för tidigt och gav upp min ledning och kom sexa. Kul att ta hem Junior- och Rookiemästerskapet innan sista helgen i Knutstorp, säger Richard Olson.

Efter den sjunde deltävlingen i Aquila Formula 1000 har Richard Olson ointagliga 697 poäng, vilket gör att han är klar mästare i både Junior-RM och Rookiemästerskapet.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

Tabelltvåan Alex Gustafsson hade en tuffare helg, med en krasch i det första racet. Värmlänningen jobbade sig under dagen upp genom fältet och avslutade det sista racet på en tredjeplats.

Viktor Karlsson kunde knappa in på Gustafsson i tabellen i kampen om silverplatsen i Juniormästerskapet. Karlsson tog två pallplatser, och är nu bara 26 poäng bakom inför finalen på Ring Knutstorp.

Alexia Danielsson blev tredje bästa poängplockare bland juniorerna i helgen efter en stark total pallplats i det första av helgens tre race. Danielsson är femma i mästerskapet, med goda chanser att utmana Oscar Mellstig om fjärdeplatsen i finalen.

I Rookiemästerskapet är Richard Olson redan klar mästare före Alex Gustafsson, men kampen om bronset lever i högsta grad inför avslutande tävlingshelgen i Skåne. Louise Larsson på tredjeplats kunde göra ett litet ryck mot konkurrenterna i helgen. Larsson har nu 20 poängs marginal ner till William Isaksson, och 51 till femteplacerade Leonél Skaar.

I Seniormästerskapet kunde den regerande mästaren Kevin Suenson från Danmark säkra ytterligare en titel i Aquila Formula 1000. Suenson tog inledningsvis två andraplatser bakom juniormästaren Richard Olson, men när Richard räknade fel på varven i Race 3 kunde Kevin knipa segern.

– Jag tycker vi förbättrade bilen över helgen, men jag måste säga att Richard var grymt snabb på Kinnekulle. Jag lyckades tag en seger när han gjorde fel med målflaggan. Men fram tills det var han bara för snabb. Tack till mina mekaniker och dom som hjälper mig, vi hittade fel på bilen så nu är vi klara till Knutstorp, säger Kevin Suenson.

Andreas Skatteboe slutar som näst bästa senior på Kinnekulle, och är klar silvermedaljör före Johan Varland i klassen.

Finalen i Aquila Formula 1000, den åttonde deltävlingen för säsongen, körs den 13-14 september på Ring Knutstorp i Skåne tillsammans med bland annat STCC under klassiska Newsrace.