Rally

Dramatisk final i Rally-SM

Det var upplagt för nagelbitande medaljfighter när Rally-SM avgjorde sin sjätte deltävling och tillika final med Västrallyt i Trollhättan och Älvängen under helgen. Efter en dramatisk dag där flera medaljhopp tvingade bryta kunde medaljörerna koras i årets mästerskap.

Patrik Flodin & Göran Bergsten vinnare av Västrallyt och Svenska Mästare i Internationella 4WD.

I Internationella 4WD såg alla fram mot en finalrysare mellan Patrik Flodin och Dennis Rådström i kampen om SM-Guldet, först i mål skulle ta hem titeln. Men redan på lördagens första sträcka åkte Dennis och kartläsaren Sunniva Rudi av vägen, därmed var guldet klart för Flodin och Göran Bergsten. Med seger i Västrallyt tog dom sitt sjätte guld på sju säsonger.

– Yes, det var gött! Så skönt att det är klart nu. Jag har gått och väntat en månad på detta rallyt, jag levt mig in i alla tänkbara scenarion. Allt från att det skulle avgöras på Power Stage till att någon av oss skulle krascha. Det har vart mycket hjärnaktivitet inför det här, men ikväll firar vi, säger Patrik Flodin.

Patrik Flodin annonserade under helgen också att guldet i Internationella 4WD var deras sista i denna klassen, då han nästa år tar klivet tillbaka till en tvåhjulsdriven bil.

Bronset i Internationella 4WD hamnade hos värmlänningen Isak Reiersen efter att Fredrik Åhlin fått problem och tvingats bryta på näst sista sträckan.

Även i Nationella 4WD kom den emotsedda guldkampen av sig tidigt på lördagen. SM-ledaren Kim Nydén körde av och fick bryta redan på första sträckan på morgonen, vilket gjorde att Oskar Sundell kunde köra hem guldet med en femteplats i tävlingen, trots bromsproblem på morgonen.

– Det känns skönt! Vilken dag det har vart, det hade vart roligare att fightas om det. Nu hade jag tur i dag, även om bilen gick sönder i morse. Vi har haft lite stolpe in i på slutet i år, säger Oskar Sundell.

Kevin Jirvelius vann tävlingen i klassen, och blev bronsmedaljör i Nationella 4WD.

– Skitkul, vilken fight det har vart idag. En sjukt rolig tävling, säger Kevin Jirvelius.

I 2WD var guldmedaljen redan klar för Patrik Hallberg och John Stig, det stoppade inte duon från att ta sin tredje seger för säsongen. Patrik Dybeck säkrade silvret före PG Andersson, trots att han bröt finaltävlingen i sin BMW.

– Det satt väldigt skönt. Det är tredje säsongen i den här bilen och jag har väl inte alltid kört så bra alla gånger, men nu gick det vägen, säger Patrik Dybeck.

– Det kan inte bli bättre, jäklar vad skönt. Nu får vi se vad som händer nästa år, men vi ska köra bil, säger Patrik Hallberg.

Unga talangen Emil Fällman imponerade och tog en tredjeplats i Västrallyt, bakom Viktor Bergander som blev tvåa bakom Hallberg.

I Junior-SM 2WD kunde Melvin Bengtsson köra hem silvret bakom Patrik Hallberg, när bronset gick till Hampus Karlsson från Woxnadalen.

Standardklassen vanns för andra tävlingen i rad av Robin Liljegren. Johan Pettersson blev tvåa i tävlingen och tog även silver i klassen, före Jan Johansson som blev bronsmedaljör. Redan klara Svenska Mästaren Andreas Hovind slutade trea i finaltävlingen.

– Vi har haft en riktigt bra kamp med Johan hela dagen. Tanken är att vi ska köra hela SM nästa år, Boden är långt bort, men man måste köra alla tävlingar om man vill vara med, säger Robin Liljegren.

Madicken Swärdh och Viktoria Johansson säkrade Junior-SM i Standard, före Johan Pettersson och Gustaf Ekenved.

– Äntligen, jag har väntat på det här jag vet inte hur länge. Vi har kämpat i år, det har inte vart lätt. Jag är tacksam för alla som hjälp till, säger Madicken Swärdh.