Racing

Annervi och Roos bakom mästerlige Sundahl i Carrera Cup

Det blev Marcus Annervi och Daniel Roos som körde till sig SM-medaljerna och prischeckarna bakom mästaren Lukas Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024 avslutades på Mantorp Park.

Lukas Sundahl vann Porsche Carrera Cup Skandinavia inför storpublik på Mantorp Park. Titeln var smålänningens sjätte i mästerskapet. Foto: Armin Hadzic

I Pro Am-klassen triumferade Kjelle Lejonkrans och han såg därmed till att Micke Kågered Racing erövrade mästerskapets samtliga tre titlar.

Det blev en händelserik och dramatisk avslutning på Carrera Cup-säsongen i Östergötland. Inte minst för Marcus Annervi och Daniel Roos, som båda kom till finalhelgen med ambitionen att bli tvåa i mästerskapet, bakom numera sexfaldige mästaren Lukas Sundahl.

Annervi hade bäst utgångsläge, men efter en krasch i det avslutande träningspasset innan kvalet såg det faktiskt ut som om hans finalhelg var över. Mekanikerna i M3G Motorsport ville emellertid annat och via seger före Lukas Sundahl och William Siverholm i det inledande heatet kopplade Halmstadsföraren grepp om andraplatsen, SM-silvret och prischecken på 250.000 kr.

– I det andra heatet låg jag bara och bevakade. Jag visste att en elfteplats skulle räcka även om Roos vann, sa Annervi.

Ni blev han åttonde man.

– Gladaste åttan någonsin, log han och hyllade teamet för hjälteinsatsen.

Tredje gången gillt

Daniel Roos tog målflagg som etta i det inledande racet. Men den segern fick han inte behålla. Precis som på Gelleråsen Arena tidigare under säsongen bestraffades den rutinerade föraren från Sundsvall efter målgång. Den här gången fick han tio sekunders tidstillägg för felaktig start och fick nöja sig med sjätte plats.

Från pole position tog han sedan revansch och vann det andra heatet klart före Sundahl och finalhelgens gästförare, tidigare DTM-mästaren och världsmästaren i rallycross, Mattias Ekström.

– Tredje gången gillt, konstaterade Roos, som trots sin första seger i mästerskapet var lite besviken efteråt.

Visserligen tog han sig om Robin Knutsson, som tvingades lämna återbud till finalen på grund av hjärnskakning, men han hade hellre åkt hem till Norrland med ett silver i stället för en bronsmedalj i bagaget.

Alla titlar

Porsche Carrera Cup-titeln och SM-guldet hade Lukas Sundahl säkrat redan innan avslutningen i Östergötland. Från finalhelgen fick han med sig två andraplatser och var ganska nöjd med det.

– Vi lyckades vinna mästerskapet för sjätte gången vilket är fantastiskt. Stort tack till alla i teamet, sa Sundahl.

Som en av förarna i Micke Kågered Racing hade smålänningen mer än sin egen titel att fira. Det Linköpingsbaserade teamet vann nämligen alla tre titlar. Teamtiteln säkrade förartrion Lukas Sundahl, Kjelle Lejonkrans och Albin Wärnelöv i säsongens näst sista deltävling och under finalen såg Lejonkrans till att även Pro Am-titeln gick till Micke Kågered Racing. Kumlasonen kom in i finalen med en knapp ledning, men via en seger och en andraplats såg han till slå vakt om guldet. Detta trots att han blev dömd för en kollision med titelutmanaren Oscar Löfquist i det första heatet. Löfquist, som klassvann det andra heatet, blev tvåa i tabellen, Wärnelöv trea.

Norskt i topp

I supportklassen Porsche Sprint Challenge handlade mycket om duellen i GT3-kategorin eftersom Theo Jernberg från Mariefred säkrade såväl totaltiteln som segern i GT4 i Norge för två veckor sedan.

Norge blev det också i GT3. Där segrade nämligen Isabell Rustad före teamkompisen i Fragus Motorsport, Wilmer Wallenstam. Trea slutade Fredric Blank från Stenhaga Motorsport.

Rustad blev även tvåa bakom Jernberg totalt i mästerskapet. Trea där slutade Krister Andero.