Racing

Mästarna Suenson och Olsson imponerade i Aquila Formula 1000

I helgen körde Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, säsongsfinal tillsammans med kungaklassen STCC på Ring Knutstorp i Skåne.

Richard Olson tog hem den första historiska Junior RM-titeln i Aquila Formula 1000 efter att ha säkrat mästerskapet i juniorklassen, medan danske Kevin Suenson återigen tog hem Seniormästerskapet.

Med pole position och två racesegrar under finalhelgen på Ring Knutstorp kunde Juniormästaren Richard Olson även avsluta säsongen som totalsegrare i Aquila Formula 1000, 39 poäng före Suenson.

– Knutstorp var en av mina bästa helger i år med bra fart och strategi. Kval och Race 1 var felfria, men tyvärr brann drivaxeln sönder i Race 2 så jag var tvungen att bryta. I Race 3 studsa vi tillbaka till förstaplatsen. Extremt kul att vinna Rookie-, Junior- och Totalmästerskapet, säger Richard Olson.

Bästa poängplockare bland juniorerna i helgen blev Alex Gustafsson. Värmlänningen kvalade tvåa bakom Olsson, och slutade tvåa i alla race – det sista med så lite som 0,061 sekunder upp till segern. Därmed säkrade Gustafsson silvermedaljen i Junior-RM i sin första säsong i Aquila.

– Jag tycker vi har hade en superbra helg på Knutstorp. Jättebra poängskörd, vilket gjorde det möjligt för mig att säkra silvret i Junior-RM och bronset i totalen. Målet för helgen var att hålla mig jämn och bara ta poäng. Banan tyckte jag passade bilen jättebra, superkul bana med utmanade partier som passade mig perfekt! Stort tack till STCC för ett sjukt bra event, mycket folk på plats och ett fullspäckat schema, säger Alex Gustafsson.

Bronsmedaljör i Juniormästerskapet blev Viktor Karlsson, som tog tre raka fjärdeplatser på Ring Knutstorp. Fyra i JRM slutade Oscar Mellstig före Alexia Danielsson.

I Rookiemästerskapet hade Richard Olson och Alex Gustafsson redan säkrat första- och andraplatsen inför helgen, men kampen om tredjeplatsen levde i högsta grad. Här kunde Louise Larsson med en stark säsongsavslutning säkra den sista pallplatsen före William Isaksson och Leonél Skaar.

– Jag hade en ganska bra helg på Ring Knutstorp. Jag hade bra fart, men det var lite misstag här och där. Inte min favoritbana, men otroligt utmanande kurvor som kräver en del av både förare och bil. Riktigt kul att säkra tredjeplatsen i Rookiemästerskapet, säger Louise Larsson.

I Seniormästerskapet kunde den redan klara mästaren Kevin Suenson för sjätte gången i år bli bästa poängplockare med en seger och ytterligare två tredjeplatser. Suenson och Richard Olson har under året haft en hård fight om segrarna i racen, och även om det totala mästerskapet i Aquila Formula 1000.

– Väldigt spännande och tight racing i helgen. Säsongen har varit lite upp men också ner för oss, men tycker att vi fick visa bra resultat här till slut och att vi fortfarande har farten. Stort grattis, och tack för fighten, till Richard. Han har varit supersnabb hela säsongen, säger Kevin Suenson.

Andreas Skatteboe tog en tredjeplats i det andra racet på Ring Knutstorp, och slutar som tvåa i tabellen bakom Kevin Suenson. Trea i seniorklassen blev Johan Varland.

Under finalhelgen gjorde amerikanen Ken Kurtz ett inhopp i Aquila Formula 1000. Kurtz som normalt tävlar i Aquilas värstingmodell CR1 i USA tog två tolfteplatser och en elfteplats i sin Formula 1000-debut.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se