Rally

Johansson vann Junior-EM i rally

Katrineholmsföraren Mille Johansson vann Junior-EM i rally tillsammans med kartläsaren Johan Grönvall från Arvika. Efter en fantastiskt säsong, där dom tagit två segrar och ytterligare tre pallplatser, säkrar dom JEM-titeln i Wales med en tävling kvar av säsongen.

Foto: FLAT-OUT Media

Mille och Johan gav sig in i helgens asfaltrally, Rali Ceredigion, i Wales med en första teoretisk chans att ta hem guldmedaljen. Inledningsvis låg dom tvåa i tävlingen, men när mästerskapsutmanaren och landslagskollegan Calle Carlberg från Nässjö tvingades byta punktering på en sträcka förändrades läget för Mille och Johan. Dom övertog ledningen i rallyt, och behövde bara ta sig i mål för att säkra EM-titeln.

Med en andraplats i Wales säkrar dom titeln i Junior-EM och även i ERC4, klassen för tvåhjusdrivna bilar. Mille och Johan blir därmed dom första svenskarna på över 10 år att vinna Junior-EM, och Mille är med sina 19 år även en av de yngsta mästarna i mästerskapets historia.

– Det har vart en perfekt säsong, teamet har gjort ett fantastiskt jobb och levererat en bil som fungerat kanon hela året. Jag vill tacka alla som hjälper oss, alla sponsorer. Jag har svårt att hitta ord just nu, säger Mille Johansson direkt efter målgång.

Mille och Johan har under året tävlat i en tvåhjulsdriven Opel Corsa Rally4 från det Slovenska teamet IKsport. Samma team som Mille började sin internationella karriär med som 16-åring, när han gjorde debut i Slovenska mästerskapet 2022.

EM-titeln innebär att Mille och Johan nu säkrat en säsong i Junior-VM nästa år, ett mästerskap dom redan har erfarenhet ifrån genom segern i deras VM-debut i Svenska Rallyt i vintras.

2024 har vart ett fantastiskt år för Mille och Johan, som vunnit allt dom ställt upp i. I vintras vann dom Junior-VM i Sverige, och följde upp det med två segrar på vägen mot EM-guldet. Under sommaren totalvann dom även hemmatävlingen Slottssprinten i Katrineholm i en fyrhjulsdriven bil.

Foto: FLAT-OUT Media