Rally

Rådström vann East Sweden Rally när Hallberg och Hovind säkrade SM-guld

När den femte deltävlingen i årets Rally-SM avgjordes med East Sweden Rally i Linköping bjöds det mängder med spännande kamper och tre SM-guld.

I Internationella 4WD gick Dennis Rådström från Torsby in i lördagen som klassledare, efter att ha vart snabbast på fredagens två sträckor. Rådström och kartläsaren Sunniva Rudi från Norge utmanades hårt under dagen av Fredrik Åhlin och regerande mästaren Patrik Flodin.

Rådström kunde hålla undan på de nio sträckor som kördes kring Linköping på lördagen, och vann tävlingen med 17 sekunder före Åhlin. Med fulla poäng på avslutande Power Stage för Dennis och Sunniva så ligger dom nu tvåa i SM inför finalen i Trollhättan, sju poäng bakom Patrik Flodin.

– Nu blir det fight i Trollhättan. Det är skönt att få bekräftat att känslan vi haft i bilen också stämmer i verkligheten. Första tävlingen ihop med Sunniva, och det bara funkar. Det ska inte vara möjligt att åka så här fort tillsammans första gången, men hon är verkligen en talang. Hela teamet har gjort ett grymt jobb, det är fabriksnivå på dom, säger Dennis Rådström.

Dennis Rådström & Sunniva Rudi vann Internationella 4WD. Foto: Niklas Falk/Svensk Bilsport

I den tvåhjulsdrivna klassen var det inledningsvis den dubbla juniorvärldsmästaren PG Andersson som hade greppet om ledningen. När PG och Anders Fredriksson tvingades bryta med tekniska problem kunde Patrik Hallberg och John Stigh överta ledningen, en ledning som innebar att dom säkrade SM-guldet i klassen såväl som i Junior-SM 2WD.

– Det satt fint. Fy fan vad skönt. Varje gång vi har kommit i mål har vi aldrig vart sämre än tvåa, så det har gått väldigt bra i år, säger Patrik Hallberg.

– Vi är ett bra team tillsammans, jag och Patrik, och hela teamet. När jag hoppade in hos Patrik hade han knappt kört tio tävlingar, och nu är vi här. Jag kan inte vara annat än stolt, tillägger kartläsaren John Stigh.

I klassen Nationella 4WD leder guldfighten i högsta grad inför finalen i Trollhättan. Oskar Sundell och Joakim Söderqvist tog sin andra seger för säsongen, trots en krånglande motor på sin Mitsubishi. Detta, i kombination med att SM-ledare Kim Nydén tappade tid på en punktering, gör att Nydén leder SM med åtta poäng inför finalen.

– Det satt långt inne, vi har något fel med bilen. Nu är det bara ta sikte på Trollhättan och ladda fullt där, säger Oskar Sundell.

Klara Svenska Mästare i Standardklassen är Andreas Hovind och Catalina Floberg. Med en andraplats i Linköping bakom segrarna Robin Liljegren och Nathalie Nilsson. Madicken Swärdh vann Junior-SM Standard, och utökar ledningen i tabellen inför finalen.

– Åh vad skönt. Säsongen har definitivt inte vart problemfri, även i dag har vi haft problem. Men man ska i mål, och det var vart vår plan hela året. Vi har hållt det, och nu är vi här. Det är otroligt, säger Andreas Hovind.

Foto: Niklas Falk/Svensk Bilsport