Racing

Jubileum och långväga gäster i Anderstorp

Racerhistoriska Cupen körde årets fjärde deltävling i Riksmästerskapet för historisk racing på Scandinavian Raceway i Anderstorp. I veckan innan tävlingen släpptes en dokumentär på SVT-play om F1-åren i sjuttiotalet. ARC arrangerade en trevlig grillfest på lördagskvällen med levande musik och en gemensam prisutdelning där segraren i varje klass fick en pokal.

Långväga segrare i GT

Det är några svenskar som brukar åka till Sydafrika och köra racing under vinterhalvåret och nu hade de bjudit in Michael Kernick från Sydafrika att köra tävlingen i Anderstorp. Kernick fick köra både en GT40 och en Formel Vee. Han lärde sig snabbt att hitta runt banan i regnet under testet på torsdagen och fredagen och på lördagen tog han pole i GT-klassen. I första racet var det dock Janne Kling som var snabbast i väg före Kernick. Dock fick Kling problem då hans bil läckte kylarvatten. Kernick bevakade sin position och väntade på rätt läge. På sista varvet körde han om och vann.

– Jag såg att det läckte från Klings bil så jag valde att backa av lite och väntade på min chans, sa en överlycklig Kernick. Det är precis 50 år sedan en Sydafrikan senast vann en tävling i Anderstorp. Den gången var det Jody Schekter som vann F1-loppet. Reine Bergström kom trea i racet efter en hård kamp med Rolf ”Myggan” Nilsson.

I andra racet tog Kernick ledningen direkt i starten och han ledde hela vägen till målet. Han vann återigen före Kling och Bergström.

Formel Vee

Första racet för Formel Vee blev mycket spännande. Robert Lindholm tog pole och han var snabb även i fjol på Anderstorp. Det blev direkt en tättrio i racet med Lindholm, Johan Lund och Jan Lindqvist. Lund tog ledningen från start och höll den i några varv, men han var hela tiden attackerad bakifrån. Lund kom helt fel i sista kurvan och tvingades ta en extrasväng genom grusfållan. Sedan var det Lindholm som gjorde ett misstag och var av banan. Lindqvist gick mot en säker seger, men på näst sista varvet dog bilen och han tvingades bryta. Lindholm tog därmed sin första seger någonsin i Formel Vee före hemmaföraren Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson och Lars Ohlsson. I B-klassen vann Rasmus Bencsik före Jari Korhonen och Fredrik Häger. – När jag var av banan trodde jag att det var kört, så jag blev mycket överraskad att det blev seger till sist, sa Lindholm.

Det regnade ordentligt när starten gick för det andra racet. Lund tog ledningen direkt och han fick en lucka till övriga fältet. Det blev en lugn resa mot segern för Lund. Nere i klungan fick förarna kämpa både mot varandra och mot den dåliga sikten. Rasmus Bencsik lyckades bäst. Han kom tvåa totalt och blev segrare i B-klassen. Lindqvist kom trea före ”Vegas”. I B-klassen kom Häger tvåa och Magnus Rugsveen trea. Gästföraren Kernick avslutade fint med en total femteplats.

Standard & GT Ny

Heatet för de nyaste standard och GT-bilarna var helgens största med 26 bilar på griden. Mads Leth Sörensen tog ledningen från pole, men det blev en publikvänlig kamp om de bästa placeringarna. Bakom sig hade han Jonas Bengtsson, Jari Konola, Josef Viktorsson och Conny Ljungfeldt. Arvid Viktorsson hade varit på mässan i Jönköping och jobbat, varför han missade kvalet och startade sist. Efter ett par varv var han också ikapp ledargruppen. Sörensen fick allt svårare att hålla ledningen och han tvingades stänga riktigt brutalt ett par gånger för att hålla de andra bakom sig. Arvid gav brodern Josef en riktig känga i aktern, men Josef visade otroliga reflexer och lyckades rädda situationen. Sörensen lyckades hålla undan och vinna knappt före Bengtsson, Konola, Josef och Arvid Viktorsson.

Det var i princip samma förare i topp i andra racet, men de bjöd inte alls på samma täta kamp som i första. Sörensen vann med 23 sekunder före Bengtsson och Arvid Viktorsson kom trea.

Formel Ford

Nicklas Nilsson har visat sig omöjlig att slå i år, oavsett om det är torrt eller blött på banan. Han hade ännu en perfekt helg med två nya segrar, han har därmed vunnit alla åtta race som har körts i år! I det första racet var det strid på kniven ända in i mål om resterande pallplatser. Pentti Hildingsson tog andraplatsen knappt före Bengt Lofthammar och Peter Carlsson. I det andra racet tog Lofthammar andraplatsen knappt före Carlsson.

Det kom fyra Formel Vee med dubbelförgasare till start, men flera av dem fick en tuff helg. Hans Hillebrink startade från pole, men han tvingades kasta in handduken redan på det fjärde varvet. Anders Bogen-Jensen gav upp redan varvet innan. Micael Nilsson hade åkt ända från Skellefteå för att göra sin racedebut. Även om det känns långt var det ju bara ett stenkast jämfört med Kernick från Sydafrika… Nilssons bil gick inte rent, men han lyckades ta sig till målet ändå som tvåa för den ende som hade ett problemfritt race var segraren Bo Paulson. Hillebrink vann det andra racet före Paulson och Nilsson.

1000cc Cupen

Jonas E Pölda har varit outstanding i 1000cc Cupen i år. Anderstorp var inget undantag, två nya segrar för Pölda som därmed har vunnit alla race i år. Unge Fredrik Weigl tog andraplatsen före Per Ola Persson. Weigl kom tyvärr inte till start i andra. Där tog Persson andraplatsen före Lars Jameson. I E-klassen vann Peter Svensson båda racen före Ellen Svanberg och Dick Gärder.

Formula Slicks

Torgny Johansson gjorde processen kort i Formula Slicks. Med sin F2-March bjöd han på toner som påminde om F1-tiden i fornstora dagar. Magnus Ramsö anförde F3-bilarna och han var klart snabbast i det gänget. Trots en snurrning tog han andraplatsen bakom Johansson i mål. Efter tät kamp var det faktiskt Tomas Andersson i en Formel Opel Lotus som slog de båda F3:orna med Thomas Rådmyr och Tomas Otterberg. Det andra racet kördes på en upptorkande bana och alla körde med regndäck. De fick leta vattenpölar för att kyla ned sina däck. Peter ”Lill-Orsa” Bohlin bröt det första racet direkt efter start och fick således starta sist i det andra racet. Han jobbade sig upp genom fältet och gick i mål som tvåa bakom Johansson. Ramsö tog tredjeplatsen.

Standard Äldre

Det stora standardsvagnsheatet med bilar före 1965 var tyvärr inte så stort denna gång. Joakim Frid tog ledningen och han hade Hans Beckert hängande i kofångaren hela racet igenom. På sista varvet tog sig Beckert förbi och vann före Frid och Kevin Bengtsson. Lars Esselius hade missat kvalet. Från sista startplatsen kom han farande som en raket upp genom fältet, men så fick han problem med bilen igen och tvingades bryta. Det blev exakt samma scenario i andra racet. Frid ledde ända till sista varvet där Beckert återigen övertog ledningen och vann före Frid och Christer Folkesson.

Text och foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

Mads Leth Sörensen fick kämpa bra för att vinna det nyare standardbilsheatet.