Racing

Hallman i dubbelt segerdrama på Nürburgring

Enzo Hallman var en hårsmån från seger när den elektriska racingserien NXT Gen Cup intog klassiska Nürburgring i helgen, men fick se sig snöpligt betvingad med bara några hundradelars marginal i ett rafflande upplopp – två gånger om.

Nuerburg (GER), 16-18 August 2024. NXTGen Cup, Nuerburgring, Round 2.

16-årige Hallman hamnade i fokus längst fram i fältet när han pressade den fyra år äldre mästerskapsledaren Calvin de Groot (NED) i två intensiva race, som båda avgjordes i sann Hollywood-anda ut ur den allra sista kurvan på det allra sista varvet.

– Extremt tight racing i helgen, säger Enzo Hallman. Calvin är erfaren och snabb, och en svår förare att slå. Jag gav det mitt allt och gjorde mitt bästa. Tyvärr var inte hundradelarna på min sida den här gången…

Duellerna på Nürburgring präglades av taktisk körning fram mot mål, där båda förarna försökte använda sina två tillgängliga aktiveringar av omkörningshjälpmedlet push-to-pass – som tillfälligt ökar effekten i bilarna – på bästa sätt.

I det första racet var det Hallman som agerade först. Ut på det sista varvet satte Jönköpingsföraren in en stöt och övertog ledningen från de Groot, i en kamp där duon gick hjul mot hjul genom hela den första sektorn.

Hallman fortsatte att leda in på upploppet; men de Groot hade en push-to-pass kvar. Med 60 extra hästkrafter under huven lyckades holländaren svepa förbi mot seger bara ett par meter innan mållinjen, och Hallman fick se sig slagen med smått ogreppbara fyra hundradelar av en sekund – motsvarande en halv blinkning.

– Det är tufft att förlora på det sättet, när man leder ut ur sista sväng, erkänner Enzo Hallman. Det var surt, men jag startade lite längre bak och var tvungen att använda en push-to-pass tidigare för att ta mig fram till täten. Jag ser egentligen inte att jag hade kunnat göra så mycket annorlunda i det racet.

Efter en femteplats i Race 2 (där Hallman körde av på en regnvåt bana men lyckades kämpa sig tillbaka genom fältet) återupptogs duellen med de Groot i helgens avslutande tredje heat. Den här gången var rollerna de ombytta; Hallman bidade sin tid och gick ut ur sista sväng som tvåa, men med en sista push-to-pass kvar.

Trots det räckte det dock inte riktigt den här gången heller, när de Groot med minsta marginal lyckades hålla undan och vinna igen – också nu med fyra hundradelar.

– Jag försökte verkligen, men det räckte inte riktigt den här helgen, fortsätter Enzo Hallman. Jag hade ett perfekt läge i sista racet, men Calvin körde smart och blockade mig i mitten av sista kurvan vilket försämrade min utgång. Det är bara att gratulera och lära sig till nästa gång.

Hallman avancerar nu till tredje plats i NXT Gen Cup-tabellen, bakom de Groot och danske Victor Nielsen.

– Det är klart att det svider att förlora med så liten marginal två gånger samma helg, men på det stora hela är jag ändå nöjd med min insats här på Nürburgring, avslutar Enzo Hallman. Farten har varit bra, jag har slagits om det hela vägen, och jag har tagit många viktiga poäng i mästerskapet. Det har varit en bra helg – men jag börjar bli lite trött på andraplatser.

– Nästa gång ska jag försöka se till att ha marginalerna på min sida.

Nuerburg (GER), 16-18 August 2024. NXTGen Cup, Nuerburgring, Round 2.