Rallycross

Fjärde VM-segern för Kristoffersson

Johan Kristoffersson tog sin fjärde seger på sex tävlingar när VM-helgen i Mettet, Belgien avslutades.

– Vi maximerade allt vi kunde, säger Johan efter fullpoängaren.

Kristoffersson fick sällskap på prispallen av teamkompisen i KMS – HORSE Powertrain, Ole Christian Veiby på tredje plats.

Ole Christian Veiby och Johan Kristoffersson

Efter lördagens struliga final, där Johan slutade femma var förstås rallycrossgiganten från Arvika sugen på att åter placera skåpet där det ska stå. Och som han gjorde det!

Två heatsegrar i kvalet, en övertygande semifinal och sedan ledning från start till mål i finalen. Ohotad och maximala 30 poäng in på kontot.

– Det är lite svårare att lyckas med när man inte tar starterna utan får fightas bakifrån, påpekar Johan som var snabbast ute på banan och därmed kunde arbeta sig uppåt under heaten.

Totalt plockade Kristoffersson därmed 52 poäng under helgen, flest av alla och han utökade följaktligen sin ledning i VM-tabellen. Johan har nu 153 poäng, mot 114 för tvåan Veiby och 110 för trean Kevin Hansen.

Bakom den överlägsne regerande världsmästaren var det en tuff uppgörelse om övriga pallplatser. Ole Christian Veiby startade från bakersta ledet och fick sig en rejäl smäll i första kurvan, men kom ner på hjulen och kunde starta jakten.

– En race incident, men jag hade inte något hjul i backen där ett tag, säger Veiby.

Med hjälp av finalens snabbaste varv tog han sig sedan ända upp till tredje plats, efter Kevin Hansen, men före Niclas Grönholm.

– Svårt från det utgångsläget, men eftersom jag har riktigt bra fart så kan jag avancera. Andraplatsen var väldigt nära.

Det var Veibys femte pallplats på raken, en imponerande stabilitet.

Fortfarande saknas dock fullträffen på översta steget av prispallen för norrmannen.

I teammästerskapet ökade KMS – HORSE Powertrain sin ledning, med en totalpoäng på 267 mot 219 för Team Hansen på andra plats.

– En bra dag på jobbet. Det blev riktigt bra det här. Inte minst viktigt att vi befäster vår ledning i mästerskapet inför Portugal. Det här ger oss en trygghet när vi åker ner dit, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Efter tre tävlingshelger med bra utdelning för teamet väntar härnäst säsongens svåraste utmaning när nästa deltävling körs i Montalegre, Portugal. På hög höjd förväntas elbilarna få ett övertag mot ICE-bilarna.

– Det kommer att bli tufft, men vi ger inte upp utan ska göra vårt bästa för att hålla ifrån, säger Johan Kristoffersson.