Racing

Hallman vann dubbelt i Formula Nordic

Enzo Hallman fortsatte att sätta tempot med besked i Formula Nordic vid helgens tävlingar i Falkenberg, med pole position och två nya segrar i den skandinaviska formelbilsklassen.

Den 16-årige Jönköpingsföraren, som egentligen inte skulle ha tävlat i Formula Nordic över huvud taget i år, var i storform under det anrika Västkustloppet och backade upp sin seger från förra deltävlingen i Ljungbyhed med en ännu mer eftertrycklig insats.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

Hallman var snabbast i kvalet, liksom på Ljungbyhed, och kontrollerade sedan det första av helgens tre race från spets på en regnvåt bana. En dag senare, nu i torra förhållanden, kunde Hallman sedan ohotat köra hem ännu en seger i helgens sista race – denna gång med över tio sekunders marginal.

– En riktigt bra helg, säger Enzo Hallman. Farten fanns där från början och jag har varit bekväm i bilen hela tiden. Jag är supernöjd, särskilt med tanke på vädret. Det är extra skönt att kunna vinna både i torrt och på regn. Jag utvecklas mycket i Formula Nordic och nu tycker jag att jag börjar få kontroll på alla typer av förhållanden. Det här känns som ett bra kvitto på det.

Hallmans dubbel i Falkenberg hade dock lika gärna kunnat bli – och borde rent av ha blivit – en trippel. Mellan segrarna i Race 1 och Race 3 tog smålänningen nämligen återigen komfortabelt målflagg först av alla även i Race 2. Tyvärr tilldelades Hallman dock, i efterhand, ett tidstillägg på tio sekunder för en påstådd omkörning under säkerhetsbil och förpassades till andra plats i resultatlistan.

Situationen i fråga uppstod när Hallman passerade två bilar ur det danska Nordic 4-mästerskapet, som tävlade samtidigt som Formula Nordic-fältet ute på banan i helgen men i separata klasser.

Hallman, som lyckats beblanda sig med de modernare och snabbare danska bilarna, passerades själv felaktigt av de båda danska förarna när säkerhetsbilen först kallades ut och tog i själva verket bara tillbaka sina positioner i det läge han sedan alltså bestraffades för.

– Tyvärr blev det en miss från tävlingsledningen den här gången, säger Formula Nordic-promotorn Dick Jönsson-Wigroth. Det var ett rörigt race med mycket incidenter, och dessvärre fick Enzo ett straff som han inte skulle ha fått. Tävlingsledningen har bett om ursäkt, men tyvärr går det inte att ändra ett sådant beslut när det väl har tagits. Väldigt tråkigt – men det är ingen tvekan om att Enzo har visat vad han kan.

I och med helgens resultat avancerar Hallman nu till andra plats i Formula Nordic-tabellen, trots att han missade premiären i Anderstorp och alltså har kört en deltävling färre än sina konkurrenter.

– Det var tråkigt att inte få göra en grand slam och vinna alla tre racen, särskilt när jag egentligen vann det ute på banan, men alla gör sitt bästa och ibland får man bara acceptera att det blir fel, avslutar Enzo Hallman. Det är stressiga situationer och snabba beslut. Det kostade mig en seger och några poäng i mästerskapet, men det viktigaste för mig är att utvecklas som förare och visa att farten finns där. Det tycker jag definitivt att jag gjort igen den här helgen, så jag åker härifrån med ett leende.